Nový rok 2023 a nečakané objavy na Orave

Tohtoročná zima zatiaľ veľa snehu nepriniesla a privítanie nového roku pripomínalo skôr privítanie jesene. Vianočné prázdniny pre deti asi neboli úplne podľa ich očakávaní a málokto mal možnosť postaviť snehuliaka, sánkovať alebo guľovať sa.

Na Orave našťastie niektoré zjazdovky fungovali a tak si prišli na svoje aj milovníci zimných športov.

Pre nás bol prvý januárový týždeň plný nečakaných prekvapení.

Sneh sme si užili v lesoch Oravskej Lesnej a pri plnení pracovných povinností, sa nám podarilo previesť sa na vláčiku Oravskej lesnej železničky. Nový rok znamenal aj predĺženie zmluvy s Oravským múzeom a doplnenie tovaru na ich sklad. Knižky a suveníry z našej ponuky sme boli odviesť na stanicu Tanečník a stihli sme to akurát tak, že o pár minút odchádzal vláčik.

oravska-lesna-zeleznica-vlacik

Tak nás čakalo prvé tohtoročné dobrodružstvo spoznávania krás Oravy v príjemnom retro vozni, v ktorom sa dokonca nachádzala piecka na drevo, takže zima nám určite nebola.

Zo stanice Tanečník sa vláčikom dostávame na sedlo Beskyd, kde je približne 20 minútová prestávka. Tú môžeme využiť na prechádzku na neďalekú vyhliadkovú vežu alebo návštevu zrubu, ktorý je venovaný histórii Goralov na Orave. Po tejto prestávke nasadáme do vozňa a cestujeme späť na stanicu Tanečník. Počas jazdy vidíme okolo trate rozprávkové bytosti, ktorým sa tešia hlavne deti. Celý výlet trval približne hodinu, ale zážitok ostáva na dlhšie. Na vláčiku sme neboli prvýkrát, ale každá jazda je pamätná a má svoje čaro.

sedlo-beskyd

Ako pamiatku si nechávame suvenír - minca Oravská lesná železnica, ktorú je možné kúpiť v predajni suvenírov na stanici Tanečník alebo na našej stránke.

Cestou domov ešte doplníme knižky do knižnej búdky na námestí v obci Zákamenné.

knizna-budka

Na víkend sme plánovali návštevu hojdačky v Habovke a pramene v jej okolí. V Podbieli sme minuli Františkovu Hutu a pozdĺž pekných kamenných sôch v obci Biely Potok sme sa dostali pred obec Habovka.

Sobotné počasie nebolo najhoršie, ale bolo blatisto a tak sa nám tam veľmi nechcelo. Tak sme sa rozhodli, že sa pôjdeme pozrieť na prameň, ktorý sa nachádzal v obci Habovka, no keď sme ku nemu dorazili, zistili sme, že je vyschnutý.

Vyzeralo to, že sobota nám nepraje. Z domu do Habovky to nebolo najbližšie a tak by nám prišlo tých pár prejazdených kilometrov ľúto, ak by boli bez výsledku. Podľa mapy sme zistili, že jeden prameň by sa mal nachádzať aj v obci Nižná nad Oravou. Nižnú sme zvolili aj s iného dôvodu - robia tam super pizzu v pizzerii Pamp. Z ich ponuky nás zaujali hlavne vegánske verzie, ktoré odporúčame každému.

Lenže otváracie hodiny majú až od 14:00, takže sme mali ešte viac ako hodinu. Nad obcou sa na jednom kopci týčil dvojkríž, tak sme sa rozhodli, že to by mohol byť cieľ pre našu prechádzku. Auto sme nechali neďaleko železničnej trate a začali stúpať do mierneho kopca. Problémy robil iba blatitý terén, na ktorom sa v niektorých miestach šmýkalo. Cestou nahor sme sa rozhodli, že ak bude možnosť, dolu by ste radšej zišli inou cestou.

Prechádzka nahor trvala pol hodiny pohodovým tempom a cestou sa nachádzali lavičky, z ktorých sa naskytoval pekný výhľad alebo poslúžili k oddychu.

Až v cieli sme zistili, že sme sa dostali na bývalé hradisko Ostražica. Aj tu sa nachádzali lavičky pre oddych, altánok na posedenie, informačná tabuľa a dvojkríž, ktorý sme videli z obce.

hradisko-ostrazica

Na jednej strane kopca sme našli kamenné schody, ktorými sme zišli dole a potom sme obišli celý kopec a pritom natrafili aj na prameň - peknú studničku, ktorá nás osviežila.

studnicka-ostrazica

Celá naša prechádzka trvala približne 60-70 minút a zavŕšili sme ju v spomínanej pizzerii PAMP výbornou vegánskou pizzou s pravými dubákmi a banánovo-jahodovým smoothie.

pizzeria-pamp

Tým náš výlet nekončil.

Pri prechode železničným priecestím sme museli dať prednosť práve prechádzajúcej Oravke. Oravka je ľudový názov pre vlakové spojenie na Orave z Kraľovian do Trstenej. Dnešný deň sme sa teda rozhodli zakončiť jazdou týmto vlakom z Dolného Kubína do Kraľovian a späť.

Hodinovú prestávku na spiatočný spoj sme využili na prechádzku ku rieke Orava, na miesto kde sa Orava vlieva do Váhu.

oravka

Prvý týždeň roku 2023 by sme teda mohli zhrnúť aj ako vlakové dobrodružstvo na Orave spojené s objavením nových miest, ktoré sa oplatí navštíviť.