Októbrový výlet na Stoh a Osnicu

Západnou hranicou Oravy z obce Kraľovany na Stoh a Osnicu

Októbrový piatok trinásteho možno nevyzeral ako deň stvorený na túru, ale nakoniec sa ním stal. Pre túru po západnej hranici Oravy sme zvolili netradičný spôsob. Ráno autom do Párnice - Lučivná, odtiaľ autobusom do Kraľovian. Tam začína naša túra na Stoh a Osnicu.

kralovany_1

Obec Kraľovany sa nachádza v okrese Dolný Kubín a je vstupnou bránou na Oravu.

Obec to nie je veľká, ale väčšine študentov veľmi známa. Je to prestupná stanica na hlavnú vlakovú linku do Bratislavy, Košíc či Prahy. V Kraľovanoch svoju púť končí aj rieka Orava, ktorá sa tu vlieva do Váhu.

Z autobusovej zastávky vedie zelená turistická značka cez Žobrák na Stoh. Podľa turistického smerovníka je to na Žobrák 2:15 h a na Stoh 3:30 h. Pred vlakovou stanicou odbočíme doľava a popod železničnú trať sa dostaneme na druhú stranu. Miernym stúpaním kráčame k lesu, kde začína prudšie stúpanie.

Cestou sa nám ukazuje jeseň v plnom prúde. Počasie je mierne sychravé, ale našťastie neprší. Nie je ani zima, ani teplo a aj keď je pokročilý október, cestou ešte nachádzame zopár dubákov. Na Žobrák je potrebné prekonať prevýšenie 878 metrov a dnes sa táto cesta zdá nekonečná. Keď si však na chodníku všimneme medvedie stopy, trošku nám to pridá na rýchlosti.

Najviac dá zabrať samotný výstup na Stoh, kde treba ešte prekonať prudké prevýšenie, ktoré sa nám darí zvládnuť po menších etapách.

Na vrchol Stohu sa dostávame presne o 12:00. Vietor zatiaľ odvial väčšinu oblakov a tým nám ponúkol pekný výhľad na hrebeň Malej Fatry, Rozsutec a v pozadí na obec Zázrivú.

rozsutec

Ticho na vrchu je prerušované zvukom motorových píl od Štefanovej. Občerstvenie hodné "paštikárov" - keďže zvieratá nejeme, tak máme našu alternatívu - vegan paštéta Patifu Ocean, ktorá skvele chutí aj na horách a kváskový chlieb. Ako dezert RAW energy tyčinka z Lidl a na záver jesenné červené jablko.

Z turistiky po hrebeňoch Malej Fatry sme zvyknutí na vietor, ktorý tu prevláda, aj keď na Stohu bol miernejší ako na Chlebe, či Kriváni.

Zo Stohu pokračujeme na Medziholie, čo predstavuje zostúpiť približne 450 metrov prudkým klesaním po mokrom a kĺzavom teréne z ranného mrholenia.

Z Kraľovanov na Stoh sme okrem medvedích labiek nestretli žiadneho turistu, až na vrchole Stohu dve menšie partie, ďalšie pri zostupe a na Medziholí bolo už celkom rušno. Odtiaľ pokračujeme po Modrej značke na Osnicu, ktorá poskytuje nádherné výhľady na Rozsutce, náš predchádzajúci cieľ - Stoh, na obce Zázrivá a Párnica a  cestu medzi nimi. Na pozadí sa týči aj pýcha Oravy - majestátny Choč. Pri krajšom počasí by bolo určite vidieť aj vrchy Západných Tatier.

osnica-vyhlad

Z Osnice je to zase strmší zostup po modrej značke na rázcestník, kde sa napojíme na žltú značku do Párnice - Lučivná. Je to zostup po lúke s pekným výhľadom, okolo drevenej chatky, ktorá zrejme slúži ako príbytok pre pastierov oviec alebo dobytka. Chodník sa neskôr zatočí do lesa a dovedie nás k lyžiarskemu stredisku Malá Lučivná a k rieke Zázrivka, ktorá tečie z obce Zázrivá do Párnice a potom sa vlieva do Oravy.

Povesť o Párnici a rieke Zázrivke nájdete na našom youtube kanáli - Povesť o Párnici.

Tu už máme naše auto a túra sa tu končí, ale v našich mysliach, srdciach a duši ostáva nadlho.

osnica-choc

Ako sa dostať na Stoh a parametre túry.

Na Stoh vedie viacero turistických trás a zároveň je to bod odkiaľ je možné napojiť sa na hlavnú hrebeňovku Malej Fatry a pokračovať na Poludňový grúň, Chleb, Veľký Kriváň, Malý Kriváň.

Ústredným bodom je väčšinou sedlo Medziholie.

1. Najčastejšou trasou je trasa zo Štefanovej cez Medziholie na Stoh.

2. Menej známa je trasa zo Zázrivej Bielej na Medziholie a na Stoh.

3. Z doliny Bystrička medzi Párnicou a Kraľovanmi.

4. Naša trasa bola Kraľovany - Žobrák - Stoh a ďalej cez Osnicu do Párnice - Lučivnej.

Časové údaje našej túry na Stoh

8:37 Kraľovany autobusová zastávka

10:52 - Žobrák

12:00 - Stoh

14:00 - Osnica

15:20 - Párnica Lučivná

Celkové trvanie trasy: približne 7 h

Prevýšenie Kraľovany - Stoh - 1177 m

Klesanie Stoh - Medziholie -  422 m

Stúpanie Medziholie - Osnica - 178 m

Klesanie Osnica - Párnica Lučivná - 863 m

Celkové prevýšenie: 1355 m

Celkové klesanie: 1285 m

mapa-trasy-kralovany-parnica

Záver

Z okna bytu nás Stoh už lákal dlhú dobu. Prvý pokus na jeho zdolanie bol na jar 2023, keď sme to chceli skúsiť od železničnej zastávky v Párnici po modrej značke, cez Osnicu, Medziholie na Stoh. No už za Párnickým pralesom bolo jasné, že sa to nepodarí. Aj keď v Párnici už koncom marca nebol sneh, ale cez Párnický prales sa ešte nachádzala súvislá vrstva hlbokého snehu. Ten sa pod našimi nohami často prepadal a spomaľoval tempo. Tam to ešte vyzeralo skôr na bežky, ktorých stopu v snehu aj bolo vidieť. Nedostali sme sa ani na Osnicu, ale ani to nemrzelo, nakoľko zostup zo sedla pod Osnicou do Párnice Lučivná je veľmi pekná a panoramatická turistika/prechádzka. Sme radi, že v piatok 13.10.2023 nám počasie prialo a doprialo tento príjemný výlet západnou hranicou Oravy.

zapisnik-krasy-oravy-stoh