Letecké havárie na Orave

Aj Orava bola miestom leteckých havárii. Našli sme informácie o štyroch, z ktorých tri boli tragické a jedna skôr netradičná a zaujímavá a stala sa pred viac ako sto rokmi.

1) 1976 - Havária lietadla na Príslope

prislop-havaria-lietadla

O tomto nešťastí sa nezachovalo veľa informácii. Pripomína ho obnovená pamätná tabuľa a kúsok krídla lietadla, ktoré tu havarovalo v roku 1976. Pri skúšobnom lete tu kvôli hustej hmle zahynul český pilot.

Nachádza sa v sedle Príslop na prechode medzi okresmi Námestovo a Dolný Kubín, na ceste I/78 medzi obcami Hruštín a Oravský Podzámok. Križuje ho hrebeň, ktorý sa ťahá z Oravskej Magury po Kubínsku hoľu. 

Keď sme boli deti a prechádzali sme cez Príslop, vždy ma tento kúsok krídla upútal. Ako to často býva v detskej hlave, tak aj mne v nej bežali rôzne dobrodružné predstavy, čo sa tam asi odohralo. No keď sme sa na to opýtali niekoho z dospelých, nik nám nevedel odpovedať, čo sa konkrétne stalo, iba že tu niekedy dávno havarovalo lietadlo.

Pár viet o tomto nešťastí sme našli na stránke obľúbenej hry geocaching - https://www.geocaching.com/geocache/GC3YY22_kridlo-na-prislope?guid=484214c5-468f-46b5-be75-59b83f13baae

2) 2013 - Babia hora - Havária poľského lietadla

Ďalšou nehodou bola havária lietadla v okolí Babej hory 23.5.2013. Malé poľské lietadlo sa blížilo k Poľsko-Slovenskej hranici, keď pilot prestal komunikovať.
Na pomoc sa vydali záchranné zložky. Trosky lietadla sa našli na poľskej strane Babej hory. Trojčlenná posádka nehodu žiaľ neprežila. Podľa informácii na internete lietadlo kvôli zlej viditeľnosti zrejme narazilo do úbočia hory vo výške asi 1500 metrov nad morom.

3) 1909 - Vzducholoď v Zázrivej

vzducholod-zazriva - Copy

Posledná havária alebo skôr núdzové pristátie je zo spomínaných leteckých nešťastí na Orave najstaršie a našťastie sa odohralo bez strát na ľudských životoch.

Táto udalosť sa udiala pred viac ako sto rokmi - 4.10.1909 krátko poobede obyvatelia obce Zázrivá nemohli uveriť vlastným očiam, keď nad obcou zahliadli vzducholoď. Dnes by si človek povedal, že ho už neprekvapí nič, ale keď pred vyše sto rokmi prelietala ponad obec, ktorú z každej strany lemujú výrazné kopce Malej Fatry, Kysuckej vrchoviny, Oravskej Magury, Paráč a Kubínskej hole, musel to byť určite zaujímavý a nečakaný zážitok.

Ako sa neskôr zistilo, bola to jedna zo vzducholodí, ktorá sa zúčastnila na pretekoch z Zürichu a jej posádka musela núdzovo pristáť.

Dôvodom nehody bol pravdepodobne silný prízemný vietor, ktorý nedovolil posádke preletieť ponad kopce v Zázrivej.

Dvoch francúzskych vzduchoplavcov vyvrhlo z koša a vysypalo sa im aj všetko náradie.

Balón tak bol ľahší o viac ako 100 kíl a tak sa znovu vzniesol a zmizol v oblakoch bez svojej posádky. Bezmocní piloti zostali v lese sami, len vo vychádzkovej obuvi, odkázaní na pomoc miestnych. V pretekoch napokon skončili na druhom mieste po preletení viac ako 800 km.

vzducholod-zazriva-pamatnik-2

Túto udalosť pripomína Pamätník francúzskych vzduchoplavcov v časti obce Kozinská. Udalosť bola zdokumentovaná aj v dobových francúzskych novinách.

4) 2023 - Havária lietadla v Novoti

Letecké nešťastie sa Orave žiaľ nevyhlo ani v súčasnosti. Dňa 18.5.2023 vo večerných hodinách počuli obyvatelia obce Zázrivá čudne znejúce lietadlo. Z radarov sa stratili v čase približne 18:45 niekde v okolí Oravskej Lesnej. Pilot mal vyslať aj signál SOS. Začala sa pátracia akcia a lietadlo s pilotom hľadali ľudia z Oravského záchranného systému, dobrovoľní hasiči, polícia, Horská záchranná služba či Záchranný systém Slovensko, pomáhali aj Poliaci. Akcia trvala do piatkových popoludňajších hodín, keď boli trosky lietadla spozorované príslušníkmi Policajného zboru z vrtuľníka Ministerstva vnútra v lesnom poraste pri obci Novoť. Pilot nehodu žiaľ neprežil. K dnešnému dňu (31.5.2023) ešte nebola zistená presná príčina havárie. Mohlo ísť o poruchu motora (keďže obyvatelia počuli lietadlo, ktoré malo zvláštny zvuk ako pokazený motor) spojené s hustou hmlou.

Dúfame, že podobné nešťastia na Orave už nebudú pribúdať.