Týždeň na Orave - tipy na výlet

Prameň za hôrkou, medzinárodná spolupráca, stopäťdesiat ročný strom, kalvária v najľudnatejšej obci na Orave a Rowlandov kameň.

Takto by sa dal stručne zhrnúť druhý týždeň v novom roku, ktorý nám priniesol nové výlety a zážitky z objavovania krás Oravy.

Nevydarené Párnické jazerá a Prameň za hôrkou

Hneď začiatkom týždňa sa nám podarilo objaviť pekné miesto na trávenie voľného času v prírode. Pôvodne sme plánovali výlet a fotenie v lokalite Párnické jazerá. Keďže terén v okolí bol blatistý a aj napriek januáru je Orava aktuálne prevažne bez snehu a navyše poprcháva odložíme tento výlet nabudúce.  

Cestou naspäť našu pozornosť v obci Veličná upútal evanjelický kostol. A tak sme sa do Dolného Kubína rozhodli vrátiť okľukou cez Oravskú Porubu, kde sme už dlhšie plánovali navštíviť jeden prameň.  

Navigácia pomocou google nás priviedla na koniec ulice v obci Oravská Poruba, kde je na drevenej tabuli nápis Rybníky. Auto nechávame na kraji cesty a na lúku pokračujeme peši. Po pravej strane sa nachádza lyžiarsky vlek a vľavo pod nami cesta do Dolného Kubína. Miernym stúpaním po lúke sa po pár minútach dostávame k peknému miestu s lavičkami a ohniskom. Keby bolo krajšie počasie, hneď by sme si niečo opiekli.  

Neďaleko tohto príjemného oddychového miesta sa nachádzal náš dnešný cieľ - Prameň za hôrkou. Osviežili sme sa vodou priamo zo studničky, naplnili naše fľaše a s príjemným pocitom, že sa nám podarilo objaviť nové miesto a tip na výlet na Orave sme sa pobrali domov.  

Drevené kostoly a medzinárodná spolupráca

drevene-kostoly

Stred týždňa bol zaujímavý. Jeden pán z Poľska nás oslovil, že sa dlhšiu dobu snaží nájsť knihu Drevené kostoly, chrámy a zvonice na Slovensku. Keďže sa nachádzame neďaleko slovensko-poľskej štátnej hranice, oslovil práve nás.Knihu sa nám aj napriek ťažšej dostupnosti podarilo zabezpečiť a dohodnúť stretnutie na hraničnom priechode Novoť-Ujsoly.

Prezradil nám, že je zároveň autorom dvoch rozsiahlych publikácii o drevených kostoloch v Poľsku a pri stretnutí nám knihy daroval.

Na Orave sa nachádzajú štyri drevené kostoly - Drevený kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne (UNESCO), Drevený artikulárny evanjelický kostol Leštiny (UNESCO), Drevený artikulárny evanjelický kostol Istebné, Drevený kostol sv. Alžbety, ktorý pochádza z dolnooravskej osady Zábrež a aktuálne sa nachádza v Múzeu oravskej dediny v Zuberci-Brestovej.

Nás ako fanúšikov veľmi potešila aj kniha poľských hradov a zámkov a Poľsko, ktoré je ako bývalé kráľovstvo na históriu veľmi bohaté, má týchto pevností mnoho.  

Najľudnatejšia obec na Orave, strom roka 2007 a Rowlandov kameň

Víkend patril najľudnatejšej obci na Orave. Navštívili sme kalváriu obce Zákamenné, ktorá je spolu s kostolom Nanebovzatia Panny Márie dominantou obce.

Na kalváriu vedie značený turistický chodník zelenej farby, ktorý začína v centre obce a pokračuje okolo morového cintorína. Kalvária pozostáva zo skupiny štrnástich kaplniek, ktoré tvoria zastavenia krížovej cesty s väčšou ústrednou kaplnkou Nanebovzatia Panny Márie. Tá má podkovitý pôdorys a drevenú zvonicu a v roku 2022 bola zrekonštruovaná.

Našu prechádzku sme pokračovali ďalej ku vyhliadkovej veži.

Jej miesto bolo starostlivo vybraté tak, aby ponúkla tie najkrajšie výhľady na okolitú krajinu. Sú z nej vidieť hornooravské dominanty: Babia hora, Pilsko, Oravská Magura a Západné Tatry. Okolo vyhliadkovej veže vedie zelená turistická trasa, ktorá je dostupná v zime aj pre bežkárov.

Pravidelne každý rok sa v Zákamennom uskutočňuje Zimný a Letný prechod Zákamenským grúňom, ktorý vedie aj okolo rozhľadne a končí na vrchu Úšust, ktorý je s nadmorskou výškou 1156 m.n.m. najvyšší vrch obce. Počas letného prechodu sa tu zvykne konať svätá omša.

V časti obce Oravice sme navštívili strom Brest horský, ktorý má viac ako 150 rokov a v súťaži Strom roka 2007 sa umiestnil na 3. mieste.

strom-roka-2007-bres-zakamenne-3-miesto

Posedeli sme si na lavičke s pekným výhľadom na Zákamenné a vybrali sme sa k budove Lesnej správy.

William Rowland (1814 – 1883) síce nebol zákamenským rodákom, no zasvätil takmer 20 rokov svojho plodného života hospodárskemu povzneseniu Oravy a zveľadeniu jej lesov. Jeho pamiatku v oravskom regióne pripomínajú kamenné pamätníky a jeden z nich sa nachádza práve pri budove Lesnej správy.

K zimnému obdobiu patrí aj otužovanie a tak sme navštívili ešte Pekné miesto, kde je možnosť otužovania v studenom horskom potoku.

Publikáciu Zákamenné - 400 rokov v jednej knihe, suvenír minca obce Zákamenné a minca kalvária Zákamenné si môžete spolu s ostatným tovarom z našej ponuky kúpiť v našom eshope.