Týždeň kultúry a umenia na Orave

Týždeň kultúry a umenia na Orave

Ako to býva zvykom, spontánne nápady bývajú tie najlepšie. K tomu by sa dal prirovnať náš tretí januárový týždeň, ktorý sa niesol v znamení kultúry a umenia na Orave.

Florinov dom a výstava Jána Brodňanského

florinov-dom

Už dlhšie sme plánovali návštevu Florinovho domu. Podarilo sa nám to vďaka zhode okolností. Cestou na pracovné stretnutie nás upútala aktivita pred Florinovým domom. V budove sa práve pripravovalo otvorenie výstavy na počesť Jána Brodňanského, ktoré sa malo začať za pár hodín. Spojili sme príjemné s užitočným a otvorenia sme sa po práci zúčastnili.

Vďaka tejto výstave sme mali možnosť spoznať veľkú osobnosť Jána Brodňanského, archeologické vykopávky, na ktorých spolupracoval a jeho osobné predmety. Ak vás zaujíma história mesta Dolný Kubín nájdete tu aj historické fotky mesta. Výstava vo Florinovom dome prebieha do 16.4.2023 a pre vstup je nutná rezervácia vopred.

Ján Brodňanský (1910 - 1997) bol historik, archeológ, speleológ a fotograf. Má zásluhy na rozvoji a propagácii turistiky na Orave. Bol spoluautorom turistických sprievodcov regiónu Orava. Zároveň sa venoval aj vysokohorskej turistike a horolezectvu. Aktívne pracoval v ochotníckom divadle, v národopise, v spevokole, v ovocinárstve a v telovýchovnej jednote.

Pán, ktorý výstavu otváral sa ospravedlňoval za nudný príhovor. Ale práve naopak. Príhovor vôbec nebol nudný. Nedá sa život takej zaujímavej osobnosti, akou Ján Brodňanský určite bol, zhrnúť len do pár slov. Výstava zaujala aj deti a potešilo nás, že sa v ich svete Minecraftu a pokémon kariet sa nájde miesto aj pre našu históriu a kultúru.

Oravská galéria a Štefan Siváň

oravska-galeria

Ďalším zážitkom tento týždeň bola návšteva Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

Galéria má v zbierke viac ako 8000 umeleckých diel a dlhodobo jej patrí miesto druhej najnavštevovanejšej galérie na Slovensku.

Okrem stálych expozícii sa tu nachádzajú aj priestory pre krátkodobé výstavy. Náš vizuálny zážitok bol spojený s výstavou ZajtrajŠOK od dvoch súčasných slovenských umelcov Mareka Jarottu a Miroslava Sandanusa.

V jednej zo stálych expozícii sme mohli nazrieť do tvorby a života Štefana Siváňa, oravského rodáka - rezbára z Babína. Jeho tvorba z dreva bola intuitívna a spontánna. Fascinujúce sú jeho figurále úle v tvare ženských postáv v životnej veľkosti. Jeho diela boli ocenené nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí - napríklad v Paríži.

Vedeli ste, že sa v obci Babín nachádza Stála expozícia ľudového rezbárstva (na počesť rodiny Štefana Siváňa) a fotku Štefana Siváňa si môžete všimnúť aj na autobusovej zastávke v Babíne.

sivan-babin

Prehliadku sme absolvovali so sprievodcom a trvala približne hodinu.

Múzeum kávy v Krušetnici

muzeum-kavy-orava-cafe

Všimli ste si našu ponuku zberateľských suvenírov? Jedným z nich je aj minca obce Krušetnica, ktorú sme vytvorili v lete 2022. Nachádza sa na nej aj mlynček na kávu, ktorý má symbolizovať múzeum kávy v Krušetnici.

Náš týždeň kultúry a umenia sme zavŕšili návštevou tohto múzea. Hneď pri vstupe do interiéru nás upútala rozsiahla mozaika z kávovníkových zŕn, ktorá zdobí steny múzea.

Po prehliadke múzea prišla zaslúžená odmena v podobne lahodnej kávy - tureckej džezvy.