Koniec januára na Orave

Severské filmy na severe Slovenska

zima-na-orave-orava-winter

Predposledný januárový týždeň sa môžeme opäť tešiť zasneženej krajine. Dlho očakávaná snehová nádielka konečne dorazila.

Zároveň sa v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne odštartovala prehliadka súčasných severských filmov pod názvom SCANDI.

Štyri utorky po sebe môžu zúčastnení zažiť kino v knižnici a pozrieť si štyri výnimočné a kvalitné severské filmy. Keďže sa v Dolnom Kubíne kino nenachádza, boli sme aj my ako diváci súčasťou tohto projektu.

Okrem filmového zážitku nás oslovila aj interaktívna výstava s názvom Tiché putovanie, ktorá približuje svet „tichých“ kníh z rôznych krajín sveta. Tiché knihy sú tvorené len z obrázkov, bez textu. Predstavujú u nás málo známy žáner detskej literatúry. Nájdete tu 130 titulov z celého sveta – od leporel cez obrázkové knihy pre najmenších až po dobrodružné príbehy a grafické romány. Výstava prebieha v termíne 9. 1. 2023 – 28. 2. 2023.

kniznica-detske-knihy

SCANDI - Divoch

Výstavu severských filmov odštartovala komédia Divoch. Je to príbeh muža, ktorý sa rozhodne opustiť svoje istoty a chce žiť v rozsiahlych lesoch. Zaobstará si vikingský outfit, luk a živiť sa plánuje tým, čo si sám uloví. Jedného dňa v lese nájde zraneného muža, ktorý mu prezradí, že pozdá dedinu, kde všetci žijú podobným vikingským štýlom života. Tak sa vydajú na putovanie. Zároveň je po oboch mužoch vyhlásené pátranie a okrem polície ich hľadá aj rozzúrená manželka a drogoví díleri.

SCANDI - Oceľové dámy

Ďalším filmom SCANDI v Oravskej knižnici boli Oceľové dámy. Je to príbeh troch dám, ktorých priemerný vek je okolo 70 rokov. Jedna z nich udrela manžela panvicou po hlave a chce ho pochovať na záhrade. Chce sa sama udať na polícii, ale predtým potrebuje zaobstarať dôkazy, že to bola vynútená sebaobrana a že jej muž ju dlhodobo týral. Vtipná komédia, v ktorej vek už nie je ani číslo.

„Kto môže ísť k prameňu, nech nejde ku krčahu s vodou.“ - Leonardo Da Vinci

Okrem tejto kultúrnej vložky by sa dal koniec januára pre Krásy Oravy charakterizovať aj ako týždeň prameňov v okolí Dolného Kubína.

Voda je nielen životne dôležitá pre naše telo, je aj zdrojom, ktorý využívame každý deň.

Tento spontánny nápad vznikol opäť neplánovane. Pôvodný plán na fotografovanie produktov a výhľadov z Bačovho stolca nám pre nepriaznivé počasie nevyšiel. Vďaka hustej hmle sa nám ale podarilo zachytiť peknú momentku na opustenej autobusovej zastávke smerom do obce Malatiná.

zima-na-orave_1

A aby sme domov nešli naprázdno, cestou späť sme navštívili udržiavané pramene v Osádke, na Medzihradnom, Kuzminove a na Banisku v Dolnom Kubíne.

pramene-orava

Prameň Osádka

Udržiavaný prameň sa nachádza po pravej strane cesty na konci obce Osádka smerom na Malatinú. Prameň reálne vyteká o niečo vyššie a je zvedený do pekne udržiavaného vývodu s dobrým prístupom.

Prameň Medzihradné

Nachádza sa pri zastávke MHD na Medzihradnom, kde sa nachádza dlhá rúra, z ktorej vyteká voda z vyššie položeného prameňa.

Prameň pri Kuzminove

Pekná drevená studnička, z ktorej vyteká pomocou rúry voda z vyššie položeného prameňa pri Kuzminove. Nachádza sa neďaleko "hojdacieho" mosta pre peších cez rieku Orava, vedľa cesty smerom na Gäceľ. Voda zo studničky pravdepodobne nie je pitná.

Prameň Banisko

Celoročne tečúca studnička, ktorá je vybudovaná na betónovom podstavci sa nachádza pri parkovisku na sídlisku Banisko. Na studničke je nápis, že voda nie je vhodná na pitné účely.

pramene-na-orave

Párnické jazerá

Za zmienku stojí aj výlet pri Párnických jazerách, ktoré nás prekvapili svojou veľkosťou a opäť sa potvrdil výrok:

„Pri každej prechádzke prírodou človek nachádza oveľa viac, než hľadá.“ - John Muir

parnicke-jazera

Náučný chodník Párnické jazerá tvorí sústava 21 rôzne veľkých jazier na nive rieky Orava. Nachádza sa východne od obce Párnice medzi železničnou traťou Kraľovany - Trstená a riekou Orava.

Pôvod jazier je dvojaký. Niektoré sú zvyškami pôvodného hlavného koryta rieky, iné vznikli ťažbou štrku. Aktuálne sa využívajú ako športové rybníky alebo ako rekreačný priestor na peknú prechádzku, ktorý má využiteľnosť aj pre vzdelávacie účely. Okruh má približne 1,5 km a obsahuje informačné tabule, ktoré priblížia ľuďom život v mŕtvom ramene rieky Orava a jeho okolí, faunu a flóru, krásu okolitej prírody a panoramatické výhľady na Šíp, Choč a vrcholy Malej Fatry.

parnicke-jazera-2

Viac pekných fotiek a zaujímavosti nájdete na našom instagrame - Instagram Krásy Oravy.