Biela skala na Orave

Hradisko Biela skala

Biela skala alebo Bielska skala je národná prírodná rezervácia v Oravskej vrchovine. Nachádza sa v obci Podbiel na Orave.

vyhlad-z-bielej-skaly

Aj napriek tomu, že táto lokalita nie je pre turistov veľmi lákavá, skrýva v sebe bohatú históriu. Jej poloha je hneď vedľa rýchlostnej cesty, ktorá spája okresy Dolný Kubín a Tvrdošín. Na vrchole bradla z kriedových vápencov sa v minulosti nachádzalo praveké hradisko.

Darmo by ste tu dnes hľadali mohutné hradné múry, či obranné veže. A tak sa pri pohľade z vrchola skaly môžete iba zasnívať, ako to tu kedysi dávno mohlo vyzerať.

biela-skala-strom

O existencii hradiska svedčia archeologické výskumy a nálezy, ktoré sa v tejto lokalite vykonávali.

Najjednoduchšia prístupová cesta na Bielu skalu je z obce Podbiel, po modrej značke okolo starého pivovaru. Približne po tejto trase podľa povesti museli poddaní svojim pánom nosiť vodu zo Studeného potoka až nahor.

biela-skala-mapa

Pre predstavu prikladáme skrátenú verziu povesti o zámku na Bielej skale, ktorá bola inšpirovaná povesťou z knihy Anton Habovštiak - Oravské povesti.

Povesť o zámku na Bielom

Medzi Krivou a Podbielom nad cestou i nad riekou Oravou sa vypína strmá lejavicami pozmývaná skala, ktorú volajú Biela skala. Oddávna sa vravievalo, že na nej stál ešte väčší a mocnejší hrad ako je Oravský.

Predtým tu vraj stál kláštor, v ktorom bývali červení mnísi. Venovali sa liečivým bylinkám a mali najkrajšiu záhradu v širokom okolí. Ako zdroj vody používali maličký pramienok, ktorý vyvieral zo skaly.

Mníchom tento zdroj stačil, avšak prišli páni s vojskom a mníchov vyhnali. Kláštor prerobili na zámok a voda sa zrazu pominula. Vodu bolo treba nosiť až zo Studeného potoka a to sa pánom veru nechcelo.

Museli si pre túto ťažkú robotu nájsť služobníctvo. Roboty bolo veľa a plat žiadny. Nebolo sa čo čudovať, že služobníctvo pánov aj celý zámok preklínali.

Jedného dňa pán zámku takto vyhnal po vodu aj tehotnú dievčinu, ktorá však už nemala dostatok síl. Pod ťarchou ťažkého nákladu spadla, voda sa jej rozliala a ona už nevládala vstať.
Tak iba zaťala a päste a takto prekliala: "Bodaj sa celý zámok aj s vami na skutku prepadol!"

A vtedy sa kliatba doslova splnila. Strhla sa víchrica, hrozne zahrmelo a do zámku na Bielom udrel blesk. Hneď na to sa zámok zrútil a o chvíľu už po ňom neostalo ani stopy.

Len záhrada s kvetmi a liečivými bylinami ostala ako pamiatka.

Povesť spolu s ukážkou výletu si môžete pozrieť na našom videu - video a povesť o Bielej skale

Podbiel

obec-podbiel

Podbiel je oravská obec, ležiaca na starej kupeckej ceste, známej aj ako jantárová cesta, či stará soľná cesta. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1556. Obec leží na sútoku dvoch riek - väčšej rieky Orava a menšej rieky Studená.

Turistika v okolí obce Podbiel:

- Červená skala

cervena-skala-podbiel

- poskytuje najkrajší výhľad na obec Podbiel, taktiež na Roháče. Ešte aj dnes je tu možné nájsť skameneliny rôznych živočíchov. Nález amonitov (morské hlavonožce) na tejto lokalite dokazuje, že tu mohlo byť more.

- Biela skala

podbiel-biela-skala

- z turistického hľadiska to nie je lákavá lokalita, avšak má bohatú históriu. So svojou pevnosťou bola jedným z ochranných miest už za Keltov. Podľa Bielej skaly vznikol názov obce Podbiel. Uskutočnil sa tu archeologický výskum, pri ktorom sa našla aj hrobová keramika halštatského typu. Podľa povestí sa tu nachádzal kláštor Templárov.

Zaujímavosti:

- Bobrova raľa

bobrova-rala-podbiel

- rezervácia ľudovej architektúry. Má zachovanú tradičnú ulicovú zástavbu hospodárskych dvorov. Objekty na území rezervácie, pochádzajú z polovice 19. storočia a zo začiatku 20. storočia.