Obce na Orave - Sedliacka Dubová - kostol svätých Kozmu a Damiána

Obce na Orave - Sedliacka Dubová

kostol svätých Kozmu a Damiána

sedliacka-dubova-obec

Ak patríte k milovníkom westernových hier, bude vám známa hra Call of Juarez. Príbeh mladého chlapca Billa, ktorý sa rozhodol uveriť starej legende o podklade a vyberie sa ho hľadať do zabudnutého mesta Juarez. Rovnako ako Santiago zo známeho románu Alchymista od Paula Coelha, ktorý sa vydáva hľadať poklad ku egyptským pyramídam, lebo sa mu dvakrát prisnilo, že práve tam ho nájde. Oba príbehy majú spoločné to, že k pokladu ich nakoniec dovedie zrúcanina kostola.

To sú prvé myšlienky, ktoré mi napadnú pri pohľade na pozostatky kostola sv. Kozmu a Damiána v Sedliackej Dubovej.

Tak ako Bill a Santiago, v ktorých kľúčovú úlohu pri hľadaní pokladu zohrávala práve zrúcanina kostola. Všeobecne, keď človek vidí pozostatky hradov, zámkov, pevností alebo kostolov a kláštorov, sú to práve takéto dobrodružné myšlienky o zakopaných podkladoch, ktoré sa mu víria hlavou.

A skutočne, aj v areáli kostolíka v Sedliackej Dubovej sa našli ukryté staré mince. Celú atmosféru nášho výletu na ďalšie zaujímavé miesto na Orave umocňuje slnko, ktoré postupne zapadá a dodáva zážitku na atmosfére.

V minulosti sa okolo kostolov stavali opevnené múry a podobný sa nachádza aj okolo kostola v Sedliackej Dubovej. V ňom sú umiestnené dve vstupné brány. Ak dnu vchádzate bránou, ktorá smeruje z dediny - predná brána - kostol sa nachádza po ľavej strane. Za to, že ho dnes môžeme vidieť v takejto zachovanej podobe môžeme vďačiť projektu Dubova Colonorum, ktorý sa postaral o konzervačné práce.

Na kostole nás najviac zaujala veža a okrúhle okná. Pod kostolom sa nachádza priestor, kostnica, kde sa nachádza mnoho ľudských pozostatkov a donedávna sa tam dalo aj dostať. Našťastie je už prístup do kostnice uzatvorený a ako sa hovorí, môžu teda mŕtvi odpočívať v pokoji.

Za zadnou bránou sa nachádza lesík a chodníček vedúci naše kroky na menší kopec Žiar nad kostol. Nachádza sa tu lavička, z ktorej sa nám naskytne pohľad na nádherné divadlo v podobe zapadajúceho slnka. To je ďalší z benefitov, ktoré sme vopred neplánovali a uistí nás v tvrdení, že neplánované zážitky sú tie najlepšie. V pozadí je možné zahliadnuť kľukatý tok rieky Orava, vrcholy Malej Fatry a majestátny Choč.

sedliacka-dubova-kostol-svatych-damiana-a-kozmu

Ak sa budete nachádzať na tomto mieste a budete mať šťastie, zahliadnete aj "oravskú strelu" - vlak Oravka a oravskú železničnú trať, ktorá spája obec Kráľovany a Trstenú. Príbeh, ako sme sa na Oravke previezli my, nájdete na našom blogu.

Pokocháme sa výhľadom, nasajeme atmosféru a pomaly schádzame dolu kopcom cez miesto, kde sa v minulosti nachádzalo staré hradisko, ktorého korene siahajú až do obdobia Halštatskej kultúry, ktorá siaha do praveku 700 až 400 rokov pred Kristom. Svedčí to o tom, že naši pradávni predkovia vedeli, čo robia, lebo si pre hradisko zvolili strategické miesto. Najbližšie Hradiská k tomuto miestu sú: Biela skala (Podbiel), Ostražica (Nižná nad Oravou), Hradisko Žiar Tvrdošín, Ostrá a Tupá skala (Vyšný Kubín) a hradisko Trniny (Dolný Kubín).

Spoznaj obce na Orave - Obec Sedliacka Dubová

Z roku 1397 je zachovaná prvá písomná zmienka o obci Sedliacka Dubová. Prvé osídlenie však pochádza z praveku - toto praveké osídlenie sa nachádzalo v blízkosti ruín kostola sv. Kozmu a Damiána.

Zaujímavosti v obci:

📌 Zrúcanina kostola sv. Kozmu a Damiána - kamenný kostol z 18.storočia. Pôvodne tu stál drevený kostolík, ktorý bol viackrát prestavaný. Postupne však jeho význam upadal, ľudia viac navštevovali kaplnku v obci a kostol začal postupne chátrať.

📌 Kostol sv. Michala archanjela z 19.storočia

📌 Hradisko Žiar - halštatské opevnené sídlisko

sedliacka-dubova-okno

Pre viac informácií a zaujímavosti o Orave sledujte náš Instagram.